A szakosztály története

1950-ben Tumpek György, Nyéki Imre, Mitró György és Kettesi Gusztáv teremtették meg a Honvéd későbbiekben legendássá vált szakosztályát. Tumpek György 1953-ban és 54-ben nem kevesebb mint öt alkalommal ért el világcsúcsot a 100 méteres pillangóúszásban, valamint Torinóban 200 méteres pillangóúszásban Európa-bajnoki aranyat nyert. Az olasz városban kitűnően szerepelt Nyéki Imre is, aki győzött 100 gyorson és tagja volt a 4×200 méteres gyorsváltónak is. Tumpek az 56-os melbourne-i olimpián harmadik lett 200 pillangón.

TumpekGy

Tumpekék árnyékában sok tehetséges fiatal cseperedett fel. Közéjük tartozott Kiricsi János és Kucsera Gábor, akik 1966-tól képviselték a Honvéd úszóit a nemzetközi versenyeken. 1971-ben a piros-fehér úszók elitje kiegészült Kiss Évával, Bacsek Edittel és Hrivó Árpáddal. Közülük Kiss Éva részt vett a müncheni olimpián, ahol 100 méteres mellúszásban középdöntőig jutott, és a 200 méteres mellúszásban 8. helyezett lett. Egy évvel később a sportág első világbajnokságán pedig hetedik helyen végzett, majd 1974-ben a bécsi Európa-bajnokságon 200 mellen ismét hetedik lett.

KissE2

1977-ben szakosztályunkhoz igazolt az akkori négy legtehetségesebb úszó: Hargitay András, Verrasztó Zoltán, Sós Csaba és Rudolf Róbert, akik sok dicsőséget szereztek a Honvédnak. A jönköpingi Európa-bajnokságon Hargitay és Verrasztó a dobogó legmagasabb fokára állhatott 200 méter vegyesen és 200 méter háton, Sós Csaba harmadik lett. Majd következett a 80-as olimpia, ahonnan Verrasztó egy ezüstéremmel térhetett haza.

Hargitai2 SosCs VerrasztoZ1

Visszavonulásuk után csaknem tíz év telt el addig, hogy ismét Honvéd-sikernek tapsolhattak az uszodában. Szabó József először az 1986-os madridi világbajnokságon 200 méter mellúszásban elsőként csapott célba. Egy évvel később győzelmét megismételte a strasbourgi Európa-bajnokságon, majd folytatva sorozatát a szöuli olimpián ismét a legjobbnak bizonyult.

Ezután csendesebb időszak következett. Bár voltak és vannak tehetséges fiatalok, a sikerek inkább itthonra korlátozódnak, a nemzetközi eredmények elmaradtak. 1998-ban Rózsa Norbert szakít régi mesterével, Széchy Tamással, és Nagy Józseffel a Honvéd úszószakosztályának vezetőedzőjével dolgozik tovább, megtartva régi klubtagságát.

1999-ben Kovács Krisztina Ifi Eb-n két aranyérmet nyert mellúszásban és nagy meglepetésre a felnőttek kontinensbajnokságán 6. lett, majd a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon a középdöntőig jutott.

2005-ben és 2006-ban Szabó János az Ifjúsági Európa-bajnokságokon három ezüstéremmel öregbítette egyesületünk hírnevét.

2014-ben, nyolc év szünet után, ismét nemzetközi eredmény is született, az Ifjúsági Európa bajnokságon Szokol Szonja 2. és 5. helyezést ért el.

Az elmúlt években elsősorban az utánpótlás nevelésre, a fiatal gyermekek úszásoktatására helyeztük a hangsúlyt, de 2015 év végén változás történt a szakosztály életében. A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána hozzánk igazolt, aki már a felnőttek mezőnyében is megmutatta “oroszlán körmeit”. 2017-ben és 2018-ban is dobogóra állt az Országos Bajnokságon, és nemzetközi szinten 2016-ban ezüstérmes lett a londoni Európa-bajnokságon, 2015-ben Kazanyban és 2017-ben Budapesten a világbajnokságon 7. helyezést ért el.

2018 őszén igazolt a Honvédba a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, sokszoros Ifjúsági Európa- és Világbajnok, felnőtt Európa-bajnok és Világbajnoki ezüstérmes Milák Kristóf és edzője, Selmeci Attila.

Azóta Kristóf tizenkétszeres magyar bajnok. A 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón világcsúccsal (1:50,73) győzött. 2021-ben pedig végleg felért a csúcsra Tokióban, ahol olimpiai bajnok lett 200 m pillangón olimpiai csúccsal (1:51,25), valamint 100 m pillangón sikerült ezüstérmet szereznie (49,68) ami egyben új Európa-csúcs is egyben! Kristóf fiatal kora ellenére sokak példaképe.

Milák Kristóf mellett nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra, hiszen fiatal versenyzőink is minden évben több magyar bajnoki címet, korosztályos csúcsokat, érmeket és értékes pontokat hoznak szakosztályunknak. Sümegi Anna személyében pedig utánpótlás válogatottunk is van jelenleg.

Anna 2021-ben a Belgrádban megrendezett CECSM – 8 nemzet – serdülő válogatott versenyen a 4×100 m női vegyesváltó tagjaként aranyérmet szerzett, valamint 50 m és 100 m mellen bronzérmes lett.

Bízunk benne, hogy utánpótlásunkban lesznek olyanok, akik hasonló remek eredményeket érnek el a jövőben, mint Milák Kristóf.